Zárodky Kachního vejce.

Zárodky Kachního vejce

Pokud máte rádi vejce, zamilujete si pravděpodobně kachní vejce (hột vịt lộn) také, protože jsou jednoduše řečeno "vaječnější" než běžná slepičí vejce. Nenechte se odradit názvem ani tím, jak vypadají: jedná se o skvělou, chutnou, výživnou a levnou svačinu u silnice, kterou najdete kdekoli ve Vietnamu.

Stejně jako jsou v mnoha západních zemích oblíbená kuřecí vejce na měkko, jsou ve Vietnamu mezi dětmi oblíbená i kachní vejce a plod. Zahřejí, potěší, posílí a jejich konzumace je zábavná. Prodávají je pouliční prodejci po celé zemi a podávají je s několika nezbytnými kořeními a jsou krásně prezentována. Na této svačině je něco jednoduchého, zajímavého a vzrušujícího: tak se s tím smiřte a začněte je jíst! laughing

IMG_5302-copy-2 Zárodky Kachního vejce. - Čech ve Vietnamu 
kachní vejce: je krásné, chutné, výživné a levné

 

ZÁRODEK KACHNÍHO VEJCE

Můj návod, jak se zbavit předsudků a soustředit se na chuť

 

Zárodek kachního vejce je oplodněné vejce, které se uchovává v teple po dobu přibližně dvou týdnů, dokud není plod částečně vyvinutý, a poté se uvaří a konzumuje stejným způsobem jako "normální" slepičí vejce. Pro většinu čtenářů to nepochybně zní odpudivě, ale je to opravdu jen otázka zvyku. V konečném důsledku by měla být důležitá chuť – nikoli myšlenka – potraviny.

Když jsem poprvé ochutnal kachní vejce z plodem, vůbec jsem si neuvědomoval, co jím. Když jsem se dostal k plodu, samozřejmě jsem se zděsil a samozřejmě jsem ho nedojedl. Později mi jeden můj filipínský kamarád vyprávěl, jak jsou tato vejce na Filipínách oblíbená a jak mu chutnají. Pak jsem pozoroval, jak se děti na vietnamském venkově odpoledne scházejí u prodavačů před branami škol, aby si vajíčka vychutnali, a jak se vietnamští muži do vajíček zakusují, když venku popíjejí pivo. Po nějaké době života ve Vietnamu jsem se naučil důvěřovat vietnamským chuťovým buňkám (ne úplně), zejména pokud jde o "neobvyklejší" jídla. Snažil jsem se znovu ochutnat kachní vejce a netrvalo dlouho a asi to má něco do sebe. Ale přiznám se, že dodnes nejsem úplný fanoušek cool

IMG_5320-copy-blog Zárodky Kachního vejce. - Čech ve Vietnamu 
Jo, vím, že to vypadá hnusně, ale věřte mi, pokud se přes to přenesete, chuť je skvělá

Zárodky - kachní vejce se prodávají v mnoha restauracích, zejména v těch, kde se prodávají měkkýši, ale nejlépe si je vychutnáte jako pouliční jídlo od některého z prodejců na chodníku. Aspoň tak to tvrdí moje žena. Snadno je poznáte, protože uvidíte řady velkých porcelánově bílých kachních vajec buď naskládaných do pyramidy, nebo vystavených ve velkých krabicích od vajec. Hledejte nápisy "hột vịt lộn" nebo "trứng vịt lộn". Moje žena mně také upozornila, že je velmi snadné – alespoň pro ne-Vietnamce špatně vyslovit název pro plodové kachní vejce jako něco dost neslušného (bohužel mě nechtěla ani říct co za sprosté slovo to je, což mne samozřejmě dost zajímalo), takže je možná lepší na vejce jen ukázat, pokud vaše vietnamština není tónově dokonalá.

IMG_5297-copy-blog Zárodky Kachního vejce. - Čech ve Vietnamu 
kachní vejce na prodej u silnice, běžný pohled po celém Vietnamu

Podle mých zkušeností jsou vejce lepší na venkově než ve městech: některá z nejměkčích, nejšťavnatějších a nejchutnějších vajec, která jsem kdy jedl, jsem měl při jízdě na motorce uprostřed ničeho. Cena jednoho vejce se pohybuje mezi 5-10 000VNĐ (méně než 0,50 USD). Za to dostanete vejce v pěkném šálku na prostírání z rau răm (peprný list známý jako vietnamský koriandr) a malý talířek muối tiêu chanh (sůl, pepř a limetka nebo někdy calamansi). Tyto tři prvky vypadají skvěle dohromady a jejich chutě se dokonale doplňují: bohatost vajíčka je zmírněna slanou kyselostí muối tiêu chanh a lístky vietnamského koriandru se jedí až po něm, aby očistily chuťové buňky – něco jako mentolky, které dostanete na konci jídla v některých restauracích. Kachní vejce se v různých oblastech Vietnamu podává i na další chutné způsoby, například smažené na pánvi v tamarindové omáčce s arašídy nebo dušené s čerstvým zázvorem – obě kombinace jsou zajímavé a odvážlivci ať určitě neváhají vyzkoušet. Potkáte je například na cestě, pokud budete projíždět Vietnam na motorce a podobně.

Ačkoli Vietnamci jedí kachní vejce na mnoho různých způsobů, výše popsaný způsob je v jižním Vietnamu nejběžnější. Poklepejte na horní část vejce a udělejte do skořápky malý otvor stejně jak znáte z domu z normálního vejce, ze kterého se pije šťáva – zní to hrozně, ale není to tak strašný. Horká, zdravá šťáva zahřeje a povzbudí stejně jako doušek whisky za chladného večera. V malém talířku smíchejte sůl, pepř a limetku a případně přidejte trochu červeného chilli. Odstraňte větší horní část vejce, nakapejte trochu směsi do skořápky a snězte ji lžičkou jako kuřecí vejce na měkko. Chutná to jako vejce, ale má to hlubší, bohatší a "vaječnější" chuť, než jakou byste kdy dostali z kuřecího vejce. Částečně zformovaný plod mu dodává zvěřinovou, masovou chuť a směs soli, pepře a limetkové šťávy mu dodává nezbytný nádech, který vše spojuje – stejně jako špetka soli promění obyčejné smažené vejce. Je to ta správná rovnováha barvy, chuti a struktury.

Pokud patříte mezi milovníky vajec, jedinou překážkou, kterou musíte překonat, je představa samotného plodu. Pokud to zvládnete, pochopíte, proč miliony Vietnamců, Filipínců a Číňanů jedí každý den kachní vejce se zárodkem.....a pak můžete ochutnat stejně lahodné vejce z plodu křepelky.

IMG_5388-copy-blog Zárodky Kachního vejce. - Čech ve Vietnamu 
Křepelčí vajíčka na stejný způsob

Napište do komentářů Vaše zážitky pokud již nějaké máte.

cover_URN25CBBH Zárodky Kachního vejce. - Čech ve Vietnamu

 

Čech ve Vietnamu je svobodný a nezávislý: svobodný pro všechny čtenáře a nezávislý na jakékoli vnější kontrole. Tyto webové stránky jsou však také způsobem, jak si vydělávám na živobytí. Pokud se vám obsah na stránkách líbí a chcete mít přístup do placeného obsahu, zaregistrujte si jeden z balíčků zde. A nebo mne můžete podpořit zakoupením některé z eBook průvodců. Všem vám moc děkuji a posílám pozdrav ze Saigonu.

Zanechat komentář
Dotazy, aktualizace a zprávy o výletech jsou vítány. Prosím však, abyste komentáře psali slušně a k tématu.

Dostávejte novinky emailem

We never spam. Read Privacy Policy

eBOOK ke stažení!!

Stáhněte si ebook do mobilu, na cestách často není internet.

Image